Hospital Universitari
Germans Trias i Pujol
L‘Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTP) és un centre públic que presta atenció sanitària d’alta complexitat a unes 800.000 persones de la zona nord del Barcelonès i del Maresme, així com a persones d’altres territoris catalans amb determinades patologies en què l’hospital és referència fins arribar a 1.200.000 habitants. I és, alhora, hospital general bàsic per a més de 200.000 persones de Badalona i de diversos municipis de l’entorn.
La gestió de l’hospital, on treballen uns 2.500 professionals sanitaris i no sanitaris, és responsabilitat de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS).
L’hospital està situat al campus biomèdic de Can Ruti, el parc de salut i recerca de Badalona, una àrea biomèdica en plena expansió on també hi ha les instal·lacions de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) o l’Institut Guttmann, entre d’altres centres.
A més, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) imparteix els estudis de Medicina i de Ciències Biomèdiques a l’edifici de la facultat que té al campus.
I per altra banda, a l’hospital hi treballen diverses empreses públiques i fundacions que presten serveis i investiguen en els àmbits de l’oncologia, el diagnòstic per la imatge, el VIH i la sang i els seus derivats: l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), el Banc de Sang i Teixits (BST), el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa (IrsiCaixa), la Fundació Lluita contra la Sida (FLS) i l’Institut Josep Carreras d’investigació contra la leucèmia (IJC).
Integració assistencial:
L’hospital ha posat èmfasi en els últims anys en el treball coordinat amb l’atenció primària de l’ICS i amb els altres proveïdors sanitaris i sociosanitaris de la zona.
Aquest treball s’està duent a terme especialment en l’assistència a les persones amb múltiples malalties cròniques i consta de quatre punts clau:
- S’ha millorat la identificació específica d’aquests pacients.
- L’atenció primària i l’hospital han millorat conjuntament la individualització de l’administració i el control del tractament de cada cas.
- S’ha creat la figura de la infermera gestora de casos, que coneix molt bé els pacients i fa de lligam entre l’hospital i l’atenció primària.
- S’ha creat una unitat multidisciplinària d’expertesa en pacients crònics, que inclou la infermera gestora de casos i personal mèdic, d’infermeria, de treball social i administratiu.
Recerca i docència:
Com a centre de referència en l’assistència sanitària de l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, en l’engranatge de l’hospital hi ha dues peces més que són fonamentals: la recerca, a través de l’IGTP, i la docència d’estudis sanitaris de pregrau i de postgrau.
És en aquest àmbit de la investigació que els doctors Joan Francesc Julián i Jordi Navinés van idear el dispositiu RUTILIGHT®.